Zamawiając jedzenie online czy biorąc je na wynos w restauracji zwykle otrzymujemy dania zapakowane w papierowe torebki. Coraz rzadziej zdarza się, aby były to zwykłe foliówki – z tych ostatnich korzystają już w zasadzie tylko najtańsze fast-foody. Torby z papieru wykorzystywane w szeroko pojętej gastronomii są określane mianem torebek cateringowych. Jeśli prowadzisz biznes w tej branży, a jeszcze nie zaoferowałeś takich torebek swoim klientom, to powinieneś jak najszybciej nadrobić zaległości. Dlaczego? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Czym są torebki cateringowe?
Torebki cateringowe to nic innego, jak torby wykonane z papieru – najczęściej typu eko kraft lub kraft biały. Charakteryzują się one tym, że są w pełni biodegradowalne, a to oznacza, że są przyjazne środowisku naturalnemu. Taka torebka po wyrzuceniu jej do śmieci bardzo szybko się rozkłada i nie szkodzi naszej planecie, natomiast może być także poddana recyklingowi i ponownie użyta do produkcji nowej torebki.
Torebki cateringowe są wyposażone w papierowy uchwyt skręcany, który ułatwia przenoszenie zawartości np. z restauracji do samochodu. Solidne wykonanie gwarantuje ponadto pełne bezpieczeństwo żywności.
Dodajmy również, że torebki cateringowe są dostępne w różnych wariantach wymiarowych. Te, które możesz zamówić w sklepie internetowym Ecosac (jednego z najbardziej renomowanych producentów toreb z papieru) mają wymiary 25x15x33 cm, 32x17x39 cm i 34x20x35 cm. Z pełną ofertą opakowań możesz się zapoznać na stronie https://ecosac.pl/sklep/.
Dlaczego warto korzystać z torebek cateringowych?
Podstawową korzyścią z punktu widzenia przedsiębiorcy działającego w branży gastronomicznej są względy wizerunkowe. Obecnie większość konsumentów zwraca uwagę na rodzaj zaproponowanego opakowania. Wiele osób postrzega firmy korzystające z foliówek w sposób negatywny i nie chce korzystać z ich oferty. Zwłaszcza, że od lat panuje moda na zdrowe, ekologiczne jedzenie, w którą restauracje czy bary mogą się łatwo wpasować właśnie pakując swoje dania w torebki z biodegradowalnego papieru.
Bardzo ważną zaletą torebek cateringowych wykonanych z ekologicznego materiału jest to, że mogą one stanowić efektowny nośnik elementów identyfikacji wizualnej marki restauracji czy baru. Wystarczy tylko umieścić na takiej torebce logo, sygnet i slogan, aby zyskać praktycznie darmową reklamę – klient wracający do domu z jedzeniem zapakowanym w taką torebkę chcąc czy nie chcąc stanie się ambasadorem marki restauracji/baru.
Torebki cateringowe bez problemu mogą zastąpić zwykłe torebki foliowe. Wielu przedstawicieli branży gastronomicznej obawia się o ich wytrzymałość, natomiast w głównej mierze jest to uzależnione od jakości opakowania oraz materiałów użytych do jego produkcji. Wybierając sprawdzonego, renomowanego dostawcę nie trzeba martwić się trwałością torebek i można bez żadnych wątpliwości zaoferować je swoim klientom.
Zauważmy, że w większości rozwiniętych krajów torebki papierowe są standardowo wykorzystywane do na przykład pakowania zakupów spożywczych i tam nikt nie zadaje pytań o trwałość.
W jakich biznesach najlepiej sprawdzają się torebki cateringowe?
Najbardziej naturalnym odbiorcą takich torebek są oczywiście właściciele restauracji i barów, a także firm gastronomicznych oferujących jedzenie z dostawą. Zakres zastosowania takich torebek jest jednak znacznie szerszy.
Chętnie korzystają z nich także:
- sklepy z ekologiczną żywnością,
- sklepy spożywcze, w tym dyskonty i supermarkety,
- sklepy garmażeryjne,
- firmy cateringowe,
- hotele,
- sklepy degustacyjne,
- indywidualni producenci żywności,
- cukiernie, kawiarnie, piekarnie, lodziarnie etc.
Torebki cateringowe są najlepszym rodzajem opakowania dla wszystkich produktów spożywczych, z którymi mogą mieć bezpośredni kontakt. Są pozytywnie odbierane przez klientów, kojarzone z wysoką jakością, estetyczne, przyjemne w dotyku – wszystko to ma bardzo korzystne przełożenie na postrzeganie marki przedsiębiorstwa.